images/fade/fade1.png

Je kent het vast wel: zit je net lekker te internetten en klik je per ongeluk op een link die je doorstuurt naar een onbetrouwbare website. Voor je het weet, wordt je computer besmet met malware, zonder dat je het merkt. Of je wilt niet dat de (klein)kinderen bepaalde websites bezoeken.

Dit voorjaar heeft Marcel Runte in Amersfoort een presentatie gegeven over Pi-hole, waarmee je een Raspberry Pi inzet om advertenties te blokkeren.

Op maandag 7 oktober gaan we in Houten en 21 oktober in Amersfoort en 28 oktober in Veenendaal een stap verder en gaan we de Raspberry Pi ook inzetten om ongewenste websites te blokkeren. In de presentatie wordt uitgelegd hoe je de Raspberry Pi als proxy server inzet met squid. De Raspberry Pi is dan een filter tussen jouw computer(s) en jouw Internet verbinding. Daarnaast wordt squidGuard geïnstalleerd om websites te blokkeren. Behalve een presentatie wordt dit uiteraard ook weer met een demo duidelijk gemaakt. Het leuke is dat je dit met Pi-hole kunt combineren en ook andere functies ernaast installeren is geen probleem. Denk daarbij aan Domoticz voor Domotica, en een eigen VPN-server. We gaan in op de installatie van squid en squidGuard en het onderhouden ervan. Dat laatste is heel simpel mogelijk met een script, dat ook tijdens de presentatie wordt behandeld.