Logo HCC Utrecht

Wat ….. kan die ‘dobbelsteen’ filmpjes maken ?

Dat zou een terechte opmerking kunnen zijn als je de SQ8 voor het eerst ziet. Het is een mini-camera die exact de vorm en omvang heeft van een dobbelsteen en toch in staat is om HD filmpjes en foto’s te maken.

We weten allemaal dat technische apparaten steeds kleiner worden maar het is natuurlijk geen vergelijking, de camcorder van 15 jaar geleden van een kilo of anderhalf tot twee tegen de 25 a 26 gram van dit minuscule gadget. Als je dan bedenkt dat je dezelfde kwaliteit (beter eigenlijk) krijgt als toen, dan is dat wel opmerkelijk.

Nu kun jij je afvragen als je die dobbelsteen ziet ‘is dat dan wel te bedienen met die kleine, net zichtbare knopjes op dat ding’ ? Ja, dat is nog wel te doen, het valt niet tegen. Hoogstens voel je je eigen een beetje in de kijker staan, als je met dat ding buiten loopt te filmen met de SQ8 geklemd tussen je duim en wijsvinger. Gelukkig zitten er ook wat (kleine) accessoires bij, zoals een klemmetje waarmee je deze op een pet of aan je T-shirt/hemd kunt bevestigen. Dan ben je toch weer gewoon ‘handsfree’ aan het filmen.

De SQ8 heeft geen eigen geheugen, dus je moet er wel zelf een micro-sd kaart in stoppen. Klein als hij is, zijn er toch wel wat speciale ‘trucjes’ die het kan. Zo kan deze ook gebruikt worden in de ‘night vision’ stand en zit er ook een functie in dat het begint te filmen zodra deze iets ‘ziet’ bewegen. Deze ‘filmdobbelsteen’ heeft een ingebouwde accu (hoe dan ?) en dat draagt alleen maar bij aan zijn micro status en gebruiksgemak. De accu opladen kost tussen de 2 a 3 uur als deze leeg is.

De specs zijn niet verkeerd voor iets wat bij wijze van spreken in mijn ‘andijviestamppot’ kan zitten (dobbelsteentjesspek):
12 Megapixels, opnemen in 1920x1080 en/of 1280x720, ondersteuning van sd kaart tot 32 GB, ingebouwde microfoon en een accu die een gebruikstijd heeft van ongeveer 100 minuten als deze compleet vol is.

Opladen gebeurt gewoon via de meegeleverde usb kabel. Verder wordt er meegeleverd: een clip, tv-out kabel, een 360 graden bracket en een handleiding.
De kwaliteit van de filmpjes is goed genoeg zeker voor de omvang van dit kleine wonder. Af en toe valt het geluidskwaliteit tegen van wat er via de microfoon geregistreerd wordt maar wat wil je ? Mijn andere dobbelstenen van ‘Monopoly’ of ‘Mens erger je niet’ kunnen niet wat hij kan hoor !

Gewoon een leuk, klein, handig ding dat je eventueel ook kunt gebruiken als een soort action-cam. De SQ8 is heel goed verkrijgbaar op internet en je moet rekenen op prijzen tussen de 25 en 40 euro ongeveer.

Er zijn op internet/Youtube voldoende filmpjes beschikbaar die tonen in welke kwaliteit dit wondertje kan opnemen. Voor de mensen die liever niet spullen kopen via ‘vage Chinese sites’, hij is ook te krijgen via bijvoorbeeld ‘Bol.com’.

Iets wat waarschijnlijk niet blijft duren beste lezers, is het feit dat ik wederom een bespreking ga doen over een beamer. Uiteraard is het met beamers zoals met de meeste elektronica en hardware; er is altijd ruimte voor verbeteringen.  Toch kan ik mij voorstellen waarom vooral de vaste lezers zich afvragen ‘waarom weer een verhaal over een beamer, ze doen toch allemaal het zelfde’?

De beamer (of projector) waarover ik nu ga vertellen, heeft wat eigenschappen of kenmerken, die andere, reguliere beamers, niet hebben. De beamer in dit verhaal, is de ‘Unic UC50’. Het meest in het oog springende detail van de ‘UC50’, is zijn formaat. Deze beamer past letterlijk in de palm van je hand. Qua gewicht is het naar mijn idee, net iets zwaarder dan een pakje sigaretten.
Het is dus duidelijk dat je dit apparaat, altijd bij je kunt hebben waar nodig. Wellicht is het dus een goed idee om deze bijvoorbeeld standaard bij je te hebben, door deze in een vak van je laptop tas te stoppen, zodat je altijd een middel bij je hebt om meerdere mensen iets te tonen op je laptop. Dit dan zonder dat ze met zijn allen over je heen hangen en ‘in je nek hijgen’. Buiten dat, mogelijk heb je maar een 14 of 15 inch scherm en dat maakt meekijken al moeilijk genoeg met meerdere mensen.

Dit is een beamer die onder de noemer ‘pocket projectors’ valt, dus zullen veel mensen aannames doen: ‘Waarschijnlijk heeft deze maar een resolutie van 320x240 of 640x480, zoals de meeste ‘pocket projectors’ dat hebben’. Echter, dat is niet het geval. De UC50 heeft een resolutie van 854x480 dat – voor zover ik weet – kunstmatig ‘opgevoerd’ kan worden tot full hd 1080.
Via de bijgeleverde afstandsbediening, kun je de diverse bronmogelijkheden kiezen en gebruiken om aan de beamer aan te geven van welk apparaat, welk bestand gespeeld of bekeken moet worden. Op de ‘UC50’ zelf zitten geen knoppen, dus die afstandsbediening moet je ten allen tijde bij je hebben, als je deze beamer gaat gebruiken. Bestanden kunnen komen via een koppeling naar een apparaat die (video) output kan leveren via een hdmi kabel of zelfs de oude, vertrouwde tulpstekkers vanwege de bijgeleverde adapter. Verder kunnen bestanden ook aangeleverd worden via een micro-SD kaart of een usb stick.
Een eigenschap dat ik erg prettig vind, is dat je uiteraard de beamer van stroom kunt voorzien via de bijgeleverde stroomsnoer maar de ‘Unic UC50’ heeft ook een ingebouwde accu ! De accu kan ongeveer anderhalf uur speeltijd leveren. De accu heeft een capaciteit van 1500 Mah.

Het scherp stellen is helaas niet automatisch, je moet de focus goed instellen door het draaiwieltje aan de zijkant. Deze beamer werkt op basis van DLP technieken wat zorgt voor een betere lichtkwaliteit en minder verlies van lichtsterkte. Uiteraard zal een zogenaamde ‘pocket projector’ niet de lichtsterkte (lumen) kunnen evenaren van de reguliere tafel- of plafond beamers maar met zijn 50 lumen, levert deze beamer toch heel wat meer als de meeste voorgangers uit de afgelopen jaren. De voorgangers hadden namelijk meestal een lichtsterkte van 10, 15 of 20 lumen. De echt heel dure uitvoeringen, hadden in sommige gevallen een sterkte van 30 lumen.
De ‘Unic UC50’ speelt veel mediaformaten die ook door reguliere mediaspelers en/of computersystemen ondersteund worden. Uiteraard zijn ook afbeeldingen en foto’s geen enkel probleem. Audio bestanden speelt deze gadget ook gewoon en zelfs tekst bestanden kunnen weergegeven worden. Over audio gesproken; de ‘Unic UC50’ heeft ingebouwde speakers.

De verkrijgbaarheid is geen probleem. Zoek op internet maar met ‘UC50’ of ‘Unic UC50’ en je krijgt veel resultaten. Prijzen zijn vanaf 105 euro maar let er wel op dat het bestellen van dit item via bepaalde sites en bijbehorende locaties, er voor kan zorgen dat je net als ik, rond de 34 euro aan invoerrechten moet betalen. Daar schijnen trucjes voor te zijn om dat te voorkomen, dus wellicht wordt dan uw eindprijs een bedrag voor rond de 110 euro, wat een erg sympathiek bedrag is als je dat vergelijkt met wat je voor sommige andere pocket beamers moet betalen.

Voordelen:
-    Klein en licht (130 gram)
-    Ingebouwde accu (1500 Mah)
-    Lichtsterkte (vergeleken met concurrenten die pocket beamers maken)
-    Ingebouwde speakers

Nadelen:
-    Bediening alleen via afstandsbediening
-    Bij gebruik in ruimtes met sterke verlichting, wordt weergave een probleem (dat geldt wel voor alle pocket beamers)
-    De ingebouwde speakers werken in een kleine ruimte met weinig aanwezigen, voor andere omstandigheden wordt het een probleem (al wordt er wel een audio-out kabel geleverd)
Voor de specificaties, verdere info en foto’s van de ‘Unic UC50’, verwijs ik u naar internet. Met ‘Unic UC50’ als zoekopdracht, komt u op tientallen sites, waar alle belangrijke details van dit wonderapparaat genoemd worden.

Powerplus Cougar generatorDit keer beste lezers, geen verhaal over computer gerelateerde hardware. Het is zelfs niet compleet zeker of je dit ding een 'gadget' kunt noemen, want het is niet bepaald klein. Misschien wel voor wat het is en doet maar je stopt dit ding niet zo maar in je (broek)zak.

Ik wil u bekendmaken met de Powerplus Cougar generator. Een apparaat dat in eerste instantie simpelweg een externe accu is maar dan wel 1 met 'oompf'. Zelf was ik aan het kijken wat ik kon krijgen en gebruiken voor of thuis bij stroomstoringen of als ik ergens buiten stroom nodig voor apparaten die wat meer verlangen dan een powerbank kan leveren. Dan denk je al gauw aan een (benzine) generator. Echter, die zijn over het algemeen aardig zwaar en thuis kun je natuurlijk beter niet je huis- of slaapkamer van stroom voorzien middels een oplossing die je vergast met benzinedampen.

Na flink wat zoekwerk, kwam ik dan tenslotte uit bij dit apparaat, de Powerplus Cougar generator. Met mijn kennismaking vond ik dat apparaat meteen interessant om verschillende redenen.
1.    Hij kan verschillende stroomsterktes leveren; 3V, 4.5V, 6V, 9V, 12V en zelfs 230V
2.    Niet groot, licht en dus prima draag-/verplaatsbaar
3.    Verschillende manieren om op te laden
4.    Ingebouwde led lamp, instelbaar op verschillende lichtsterktes

Als je dit apparaat voor het eerst ziet, dan denk je aan een fitness apparaat of krijg je flashbacks naar de verhalen van opa over de oorlog. Dit dan vanwege een van de methoden van opladen; de (fiets) trappers. Ja inderdaad, je kunt de accu opladen door vanuit je stoel je voeten op de trappers te zetten en dan ‘fietsend’ energie in de accu te stoppen om deze dan waar en wanneer nodig, dit weer terug te krijgen in de vorm van stroom. Wat zal je afvallen met de eerste de beste stroomstoring van 3 uur!

Voordat ik zou beslissen of ik dit ding zou kopen of niet, moest ik eerst even op internet kijken wat anderen van dat ding vonden en wat ze er mee konden doen. Vooral dus op Youtube gekeken omdat je dan tenminste ziet waarmee je te maken hebt. Toen ik dat ding eenmaal thuis had, heb ik gelijk maar even wat testen gedaan. Eerst sloot ik mijn radio/cd-speler aan op de accu en dat ging prima. Toen werd ik wat ‘gevaarlijker’ en keek ik of ik mijn 40 inch tv zou kunnen laten draaien puur op de stroom van deze accu. Dat ging prima en zonder incidenten of extra benodigde acties. Wel stopte de tv nadat deze zo’n 18 minuten gewerkt had op deze manier. Ik wist niet of de accu leeg was of dat het wellicht een beschermingsmaatregel van de accu was. De Powerplus generator was wat warm aan de buitenkant. Toen ik na een minuut of 6 weer de tv inschakelde – nog steeds gekoppeld aan de accu – ging dat gewoon maar na 3 minuten weer uitschakeling van de tv. De accu was waarschijnlijk niet vol toen ik deze uit de doos haalde maar aan de andere kant, nadat de tv voor de 2e keer uitging, werkte de ingebouwde lamp van de PCg (Powerplus Cougar generator), nog prima. De kans is natuurlijk groot dat simpelweg het punt bereikt was, dat de PCg, niet meer stabiel het voltage kon leveren wat mijn 40 inch tv nodig heeft.

Testen is 1 ding maar laten we niet vergeten, het is en blijft een prestatie om vanaf een moeiteloos draagbare accu, een 40 inch tv geruime tijd te kunnen gebruiken. Dat is dan wat mij betreft een indicatie, dat met een volle accu gedurende een acceptabele periode, veel apparaten zouden kunnen functioneren die draaien op de veel lagere voltages (3V, 4.5V, 6V, etc). Zaken als een elektrische koelbox, een portable dvd speler, een luchtpomp, kleine stofzuiger voor de auto, etc. kun je dan probleemloos gebruiken middels dit apparaat. Dus dan neem je dat apparaat toch gewoon mee als je gaat vissen, kamperen, spullen verkopen op een rommelmarkt en dergelijke?
Trouwens, over auto gesproken; de PCg kan ook opgeladen worden met een extra meegeleverde snoer die in de aansteker aansluiting van je auto gaat.
Er zijn ook wat nadelen die wel even genoemd moeten worden:
-    Op weinig adressen verkrijgbaar
-    Sommigen zullen de aanschafprijs wat hoog vinden (ik niet)

Je koopt de Powerplus Cougar generator voor 200-250 euro. Zelf vond ik eerst een half jaar lang dit apparaat nergens goedkoper dan 250 euro en daarom toen niet aangeschaft. Voor 200 euro wilde ik in ieder geval eens kijken wat ik met dat apparaat kon doen.

Tijdens het schrijven van dit verhaal keek ik weer op internet en vond de PCg ook bij ‘Bol’ (wat hebben zij niet ?) voor 239 euro. Zelf kocht ik die van mij hier:  http://www.countrystore.nl.
Een leuk en handig apparaat dus, met veel verschillende inzetmogelijkheden die waarschijnlijk voor veel potentiele probleemsituaties, een oplossing kan bieden voor uw 'stroom gerelateerde noodgevallen'.

Powerplus Cougar generator + accessoires

Geloof me, op zich leek het raar dat ik deze camera kocht, aangezien ik geen tekort aan digitale camera’s heb. Echter, ik meende dat er een noodzaak was voor een camera die waterproof was omdat de cruise eind september/begin oktober plaatsvond. Niet echt een periode die als droog bekend staat.

De te kopen camera mocht niet te duur zijn daar ik al genoeg goede camera’s heb en na het lezen van wat reviews en specificaties en een gesprekje met een collega, besloot ik de Panasonic DMC-FT30 aan te schaffen.

De camera wilde ik hebben omdat deze klein, handzaam, licht, niet te duur en dus vooral omdat deze waterdicht is. Stom toeval waar je niets aan kunt doen; tijdens de hele cruise hadden we het mooiste weer van de wereld. Na intensief gebruik van een week, werd ik vooral verrast door eigenschappen die in de door mij gelezen verhalen, eigenlijk niet genoemd werden.
Een eigenschap waar ik zeer over te spreken ben, is hoe dit apparaat panorama foto’s maakt. Dat gaat zo moeiteloos en zo goed, dat deze camera vanaf nu in ieder geval op elke vakantie meegaat. Er zijn natuurlijk veel camera’s die dit kunnen. Vaak als er geen nabewerking nodig is (al of niet met software), valt het resultaat nog wel eens tegen. Deze camera doet dit ‘in house’ zonder software en daar hoef je zelf verder niets aan te doen. Resultaat zoals gezegd; vaak erg mooi en zelfs indrukwekkend. Bij het varen op de Seine en in Londen voor de Big Ben zulke foto’s gemaakt en die zijn gewoon ‘erg fijn’.

Een ander iets waar ik ook wel blij mee ben is het feit dat in de enorme hoeveelheid speciale opties en standen, ook een speciale optie zit om te fotograferen van achter glas. Iets wat normaal zinloos is omdat je bijna altijd niet wat je wilt fotograferen te zien krijgt maar een reflectie van je eigen persoon, zijnde de fotograaf. In Londen kregen we maar korte tijd dus fotografeerde ik ook wat zaken vanuit een rijdende bus door het glas. Uiteraard kun je op een aantal foto’s wel zien dat er wat reflectie in de foto zit maar er zijn er ook een aantal waar je het niet zou weten als ik het je niet vertelde.
Deze camera heeft dus veel meer mogelijkheden qua scenes en filters dan al mijn andere, dure camera’s samen en dat is best wel fijn in een apparaat wat gewoon in je broek- of jaszak past en dus overal tot je beschikking kunt hebben.

Om een idee te geven.
Opnamefuncties: Intelligent auto, normale foto, Creatieve opties (hier achter zitten wel 9 à 10 verschillende filters),  sport, sneeuw (nog niet kunnen testen), strand & surf, geavanceerde onderwater stand, panorama en scenemode. In de scenemode ook weer iets van 9 à 10 verschillende, specifieke instelopties voor verschillende situaties.
Deze camera (de Panasonic DMC-FT30) is dus waterdicht en te gebruiken tot maar liefst 8 meter onder water. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de zicht situatie ter plekke, maar over het algemeen is  het eindresultaat niet tegenvallend voor onderwatervideo’s.

Qua specificaties is het zoombereik nogal laag met 4 keer optische zoom maar doordat de camera foto’s maakt tot 16 Megapixels, hoeft dit geen probleem te zijn. Zoals gezegd, dit is meer een camera voor ‘er bij’, dus naast je dure camera. De video’s worden opgeslagen in het populaire MP4 formaat, dus eigenlijk door bijna iedere pc, tablet, smartphone en diverse smart tv’s meteen speelbaar. HD video wordt geschoten in 1280 x 720 pixels resolutie à 25 fps. ISO instellingen tot 6400 mogelijk. Deze camera heeft intern 220 mb opslagruimte en er kan uiteraard ook een SD kaart in.
De accu heeft een niet zo hoge capaciteit van 680 mAh maar mijn ervaring is dat je desondanks er best wel lang mee kunt doen qua gebruikstijd op een volle accu. Het lcd scherm is 2,7 inch groot en is ruim voldoende om je foto’s, video’s en de menu-opties te kunnen zien. Buiten dat de Panasonic DMC-FT30 waterdicht is, is deze ook schokbestendig en kan temperaturen aan tot -10 graden Celsius. Dit toestel weegt 144 gram met de accu en een SD kaart er in.

Dit apparaat is heel goed verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en de prijzen variëren van 118 tot 149 euro.
Wat wordt er meegeleverd ? Dat zijn: Accu, acculader, voedingskabel, usb kabel, polsriem en software.

Mijn eigen mening over dit apparaat:
Een erg makkelijk en handig ding in gebruik. Klein maar groot in prestaties en best veel opties die lang niet alle andere camera’s hebben. Het lijkt mij ook gezien de prijs, een mooie eerste camera om bijvoorbeeld aan je kinderen te geven.
Kijk voor alle specificaties op de site van Panasonic en voor filmpjes over wat deze camera kan qua onderwater filmen, verwijs ik u naar de diverse video’s op Youtube.

Gerard van Nieuwamerongen.

Iedereen kent compact camera' s en beamers. Tegenwoordig kun je beiden in behoorlijk kleine uitvoeringen krijgen. In het veld van beamers heb je al een paar jaar de zogenaamde pocketbeamers.
Dat woord zegt het al; beamers die je in je (broek)zak kunt meenemen.

Ik heb een apparaatje gevonden die beide functies vervult, de CP40 Shoot 'n Share van het merk '3M'. Dit ding kan dus foto's en video's maken maar deze ook projecteren met de ingebouwde beamer! Uiteraard is het geen sterke beamer qua lichtsterkte. De verlichting van de kamer moet uitstaan en de gordijnen/lamellen dicht maar dan krijg je wel een goed en scherp beeld

De CP40 Shoot 'n Share kan projecteren tot de omvang van 65,4 inch. Uiteraard is het wel zo dat hoe minder ver je van het te projecteren oppervlak staat, des te beter de scherpte en de belichting is.
Het scherpstellen doe je trouwens handmatig met een draaiknop aan de zijkant. Het bedienen van het menu en de diverse opties doe je via touch button's op de bovenkant van de CP40.

De CP40 Shoot 'n Share werkt op een ingebouwde accu. Qua aansluitingen kun je werken via hdmi en ook via de meegeleverde AV kabel met tulppluggen zodat je deze op diverse apparaten kunt aansluiten. Het opslaan van de foto's en video's die je maakt, kan door een micro SD kaart in het apparaat te plaatsen. De micro SD mag een maximale capaciteit hebben van 32 GB maar dat is ruim voldoende voor de 5 of zelfs 8 MegaPixels foto's en de video's met een maximale HD resolutie van 720p. Het geluid kun je afspelen door er speakers op aan te sluiten maar de CP40 heeft ook een interne mono speaker met redelijk goed geluid.

De accu heeft een capaciteit van 2100mAH en zou tot 2 uur gebruiksduur moeten geven. Dat zal ook wel lukken in het begin maar natuurlijk zoals met alle accu' s, wordt dat langzaam maar zeker steeds minder. Dit hoeft geen probleem te zijn omdat de CP40 uiteraard ook prima werkt op de meegeleverde power adapter.

De CP40 Shoot 'n Share kan op een statief gezet worden zoals dat met de meeste compact camera's ook kan. Inmiddels zijn er ook opvolgers gekomen. De CP45 heeft een iets hogere resolutie en sterkere led lamp van 20 lumen. Dat zal wellicht de mindere gebruiksduur van 1 uur verklaren.

Qua verkrijgbaarheid is er wel een probleem. Je vindt ze alleen af en toe op Ebay. Verder lijkt het niet meer te vinden bij online winkels en ze kunnen kopen is nog veel zeldzamer. Dat gaat met de andere pocket projectoren van 3M een stuk beter.

Al met al een leuk apparaatje en mocht je een keer een lezing moeten geven en er op locatie geen reguliere beamer voorhanden zijn, dan kan dit apparaat je redden. Wel op de voorwaarde dus dat je in een donkere ruimte zit met de verlichting uit.

© 2017HCC Utrecht, Ontworpen door H Bellwinkel Web Design.