Logo HCC Utrecht

Tablet CaféLeren over en op de digitale snelweg in samenwerking met de HCC

Donderdag 2 oktober vindt in De Cultuurfabriek van 13.30-15.30 uur het eerste Tablet Café plaats in samenwerking met het HCC. Iedereen die meer wil weten en wil leren over tablets is welkom. De eerste keer is er ook een presentatie over de tablet. Na de presentatie is er ruimte voor vragen en leren van elkaar. Deelnemers moeten hun eigen Tablet (of smartphone of laptop) meenemen. Het gaat om leren en delen!

Leren en delen!

Het Tablet Café is geschikt voor iedere gebruiker van een iPad of een ander tablet, die graag tips en trucs willen opdoen. Mensen kunnen handigheidjes van andere gebruikers leren en vragen stellen over tablets bijvoorbeeld over het installeren van apps en het binnenhalen van e-books. Ook mensen die zelf ervaren zijn met een tablet en hun kennis willen delen, zijn van harte uitgenodigd!

Presentatie

Deze eerste keer zal een presentatie gegeven worden over de tablets van Samsung en Apple en de verschillen tussen die twee. Dan volgt een korte pauze en daarna het vragenuur.

HCC

HCC-leden van de afdeling Veenendaal zullen de begeleiding van het tablet Café verzorgen. Het zijn mensen met veel ervaring en computervaardigheden.

De toegang is vrij. Kosten voor koffie en thee zijn voor eigen rekening.

Locatie: achterste kunstdoos in de centrale hal van De Cultuurfabriek.

Het volgende Tablet Café is op 6 november 2014.

De HCC SeniorenAcademie bijeenkomsten van de Locatie Amersfoort gaan verhuizen!

En wel met ingang van heden van de Brugkerk naar

‘Het Seminarie’
Muurhuizen 102-104
3811 EL  Amersfoort

in het mooie, oude stadscentrum, te bereiken met openbaar vervoer, 5 minuten lopen.
Parkeren in parkeergarage ‘De Flint’ (de goedkoopste van Amersfoort), 2 minuten lopen.

Elke eerste vrijdag van de maand (ipv vroeger: derde donderdag van de maand)
Tijdstip bijeenkomst 11:00- 13:00 (ipv vroeger: 13:30 – 16:00 uur
Eerste reguliere bijeenkomst  vrijdag 5 september, met presentatie  VLC door Gerrit Rozendaal.
Ook de boekenwinkel is dan aanwezig.
En de leestafel.

Elke vrijdag inloopcafé van 11:00 tot 12:30.

Beste HCC-ers in en om Veenendaal,

HCC!seniorenacademie is van plan om ook in Veenendaal een maandelijkse bijeenkomst te organiseren. Deze bijeenkomst zal bestaan uit de presentatie van een onderwerp voor de beginnende en iets gevorderde computergebruiker.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door HCC!seniorenacademie en zijn uiteraard gratis voor HCC-leden. De bijeenkomsten kunnen alleen van start gaan als er bezoekers komen én als en mensen zijn die meehelpen de bijeenkomsten te organiseren.

Om van start te kunnen gaan zijn er mensen nodig voor:

  • Het organiseren van de bijeenkomsten (coördinator).
    Dit neemt slechts drie uur per maand in beslag.
  • Het op orde brengen van de zaal en toegang verzorgen.
  • Het geven van de presentaties. Voor de presentatoren is ongeveer zes weken van tevoren een handleiding en powerpoint-presentatie beschikbaar.

Heeft u interesse in één van bovenstaande taken en wilt u graag meewerken aan de bijeenkomsten? Neem dan contact met ons op via de Regio coördinator Veenendaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HCC heeft door het hele land veel enthousiaste vrijwilligers en op negentien locaties is er een maandelijkse bijeenkomst van HCC!seniorenacademie.
Veenendaal en omgeving, we kunnen toch zeker ook op u rekenen?

Met vriendelijke groet,
bestuur HCC!seniorenacademie

Uit een onlangs onder haar leden gehouden enquête is duidelijk geworden dat het open source genealogische computerprogramma Aldfaer nog steeds het meest populair is onder Nederlandse genealogen.

Van de respondenten gebruikt 38,3 procent dit gratis computerprogramma. Op de tweede plaats eindigde GensDataPro (15,8 procent)
en Pro-Gen staat met 11,8 procent op de derde plaats.

Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie vindt de uitkomst niet vreemd. “Veel mensen hechten waarde aan een open source oplossing te meer omdat men redelijk eenvoudig met de ontwikkelaars kan communiceren over eventuele verbeteringen en aanvullingen”. Als nadeel vindt hij dat het wel eens wat langer kan duren eer een voorstel tot verbetering of aanvulling wordt gehonoreerd omdat de groep ontwikkelvrijwilligers eerst onder elkaar moet uitmaken of zo’n voorstel bijdraagt tot de effectiviteit of verbetering van
het programma. “GensDataPro daarentegen is een programma waarvoor betaald moet worden. Daarnaast wordt het uitgegeven onder de vlag van de NGV, een binding die niet iedere gebruiker prettig vindt”.

Los van deze bevindingen leverden de leden ook commentaar op de inhoud van de bijeenkomsten die de interessegroep organiseert, alsook de locaties waar deze worden gehouden. “Dat levert ons zeer nuttige informatie op en denken we met deze input beter in kunnen spelen op de wensen die er bij onze leden leven”, bevestigt Leonard van Kessel, secretaris van HCC!genealogie en o.a. verantwoordelijk voor bijeenkomsten. Andere onderwerpen die werden genoemd zijn: ‘hoe gegevens in boekvorm te publiceren’, digitaal zoeken, hoe
bronnen te ontsluiten, advies bij het vastlopen van een onderzoek, oud schrift en meer van dit soort onderwerpen.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite genealogie.hcc.nl en stamboom.nl. Adviseurs van de IG Genealogie kunt u altijd raadplegen op de maandelijkse HCC bijeenkomsten in Amersfoort, Vleuten en Veenendaal.

HCC!ledendag

Zaterdag 27 oktober was het zover. We reisden zoals veel leden van hcc! naar ’s-Hertogenbosch. Doel: de Brabanthallen, het sfeervolle gebouw 1937 bleek de ontmoetingsplek te zijn. In de centrale hal bevonden zich de vertegenwoordigers van de regio’s om leden en niet-leden te informeren over hun activiteiten. In de hierachter gelegen hal toonden de Interessegroepen wat zij de leden te bieden hebben. We kregen een goed beeld van de diversiteit van de vereniging. Bijvoorbeeld een presentatie van oude  computersystemen zoals Commodore, Amiga, Sinclair en MSX. Daarmee werden zelf gemaakte toepassingen gedemonstreerd zoals automatische robots, muziekinstrumenten en borduren. Natuurlijk ook veel aanbod op het gebied van foto en video met 3-D, flight-simulators en spoortreinen. Grote belangstelling was er voor de gratis en de gereduceerde software. Groeperingen als Compusers, Senioren-academie, Apple, Postzegels en Genealogie ontbraken natuurlijk ook niet. De hele dag door werden er, in aparte zalen, interessante lezingen gegeven die goed bezocht werden. Dankzij de vele zitjes en goede stands met koffie, thee, heerlijke broodjes werd er veel bijgepraat en genetwerkt. ’s Middags werden nog leuke prijzen verloot met als klap op de vuurpijl, om 16.15 uur, Bekendmaking winnaar laptopeen heuse laptop die door Dell beschikbaar was gesteld. Kortom een geweldige ledendag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Drie leden uit Veenendaal.

© 2017HCC Utrecht, Ontworpen door H Bellwinkel Web Design.